Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Madridin jälkeen. Espanja sijaitsee Euroopan lounaislaidalla Pyreneiden niemimaalla yhdessä Portugalin ja Iso-Britannialle kuuluvan Gibraltarin kanssa. Lisäksi minivaltio Andorra sijaitsee Pyreneiden vuoristossa Espanjan ja Ranskan välissä. Espanja on kuningaskunta ja maa on jakaantunut seitsemääntoista itsehallintoalueeseen. Barcelona on Katalonian itsehallintoalueen pääkaupunki. Muita itsehallintoalueita ovat esimerkiksi eteläinen Andalusia ja luoteessa Atlantin rannikolla Portugalin pohjoispuolella sijaitseva Galicia.

Katalonian omalaatuinen kieli ja kulttuuri

Katalonia ja Barcelona sijaitsevat Espanjan koillisosassa Välimeren rannalla. Espanja on virallinen kieli kaikkialla Espanjassa, mutta sen lisäksi joillain alueilla on myös toinen virallinen kieli. Kataloniassa puhutaan espanjan lisäksi katalaanin kieltä. Katalaanit ja monet muut Espanjan paikalliskieliä puhuvat henkilöt eivät itse asiassa kutsu espanjan kieltä espanjaksi, vaan castellanon eli suomeksi kastilian kieleksi. Kastilian kieli on alun perin ollut alueellinen kieli ja se on kotoisin vanhalta Kastilian alueelta. Kastiliasta kieli on levinnyt koko Espanjan viralliseksi kieleksi, koska se on maan pääkaupungin Madridin kieli.

Kielikysymys on Kataloniassa erityisen kuuma aihe, koska Katalonia muutenkin korostaa omaa erillisyyttään muusta Espanjasta. Monet katalonialaiset haluaisivat Katalonian pääsevän eroon muusta Espanjasta ja julistautuvan omaksi Katalonian valtiokseen. Vuonna 2017 Katalonian alueparlamentti Barcelonassa julisti Katalonian omaksi tasavallakseen, mutta Espanjan viranomaiset eivät tätä hyväksyneet. Katalonian historiaan kuuluu aiempiakin itsenäisyysjulistuksia mm. vuonna 1931. Espanjan sisällissodan aikaan vuosina 1936–1939 katalonialaiset vastustivat Francon valtaan pääsemisen pyrkimyksiä. Kun Franco oli Espanjassa vallassa vuosina 1939–1975, niin hän erityisesti vainosi katalonialaisia nationalisteja ja kielsi katalaanin kielen käytön.

Katalaanin kielessä on vaikutteita ranskan kielestä ja Ranska on Katalonian rajanaapuri, kuten myös Andorra, jossa katalaani on maan ainoa kieli. Katalaania puhutaan myös Baleaarien saarilla eli Mallorcalla, Menorca, Ibizalla ja Formenteralla. Katalonia jakaantuu eri maakuntiin, joita ovat Barcelonan, Gironan, Lleidan ja Tarragonan maakunnat.

Barcelona on hallintokaupunki

Kielikysymys katalaanin ja espanjan eli kastilian kielten välillä häiritsee jatkuvasti myös Barcelonan kaupungin politiikkaakin. Esimerkiksi kaikki kyltit tulee lukea sekä katalaaniksi että kastiliaaniksi.

Barcelona tasapainoilee myös suosittuutensa takia. Barcelona on huippusuosittu turistikohde ja se aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hotellien saatavuuden kanssa.