Barcelona on 1,6 miljoonan asukkaan suurkaupunki, mutta kun mukaan lasketaan Barcelonan kaupungin välittömässä läheisyydessä olevat ympäryskunnat, nousee väkiluku 3,2 miljoonaan. Jos puhutaan Barcelonan maakunnasta, niin silloin väkiluku nousee melkein viiteen miljoonaan. Katalonian itsehallintoalueeseen kuuluu Barcelonan maakunnan lisäksi kolme muuta maakuntaa, joten koko Katalonia ei ole pelkkää Barcelonaa.

Barcelonan aluejako

Suuri Barcelonan kaupunki on jaettu kymmeneen alueeseen, jotka ovat:

  • Ciutat Vella
  • Eixample
  • Gràcia
  • Horta-Guinardó
  • Les Corts
  • Nou Barris
  • Sant Andreu
  • Sant Martí
  • Sants-Montjuïc
  • Sarrià-Sant Gervasi

Näistä alueista turistit tuntevat parhaiten Ciutat Vellan ja Eixamplen. Ciutat Vella on Barcelonan vanha kaupunki ja Eixample on siinä välittömässä läheisyydessä.

Barcelonan vanha kaupunki on tunnetuin

Turistit keskittyvät Barcelonassa lähinnä vanhan kaupungin alueelle ja sen pääkatu La Rambla on ehkä koko Espanjan tunnetuin katu. Kävelykatu La Rambla kulkee luoteesta etelää kohti ja päättyy Välimeren rantaan. Se on kävelykatu, jonka molemmin puolin on tilaa autoliikenteelle. La Ramblalla oli ennen paljon kaupustelua, mutta Barcelonan kaupunki on laittanut katukaupustelun kuriin. Nykyisin tavallinen näky on kaupustelijat, jotka joutuvat nopeasti kasaamaan maahan levittämänsä kankaan ja myyntiartikkelinsa kokoon ja mukaansa tarkastajien tullessa paikalle. La Ramblalla oli ennen joka puolella ihmispatsaita, mutta nyt nekin on ohjattu työskentelemään vain kadun eteläosaan.

Usein La Ramblan sijaan puhutaan Las Ramblaksesta eli kadusta monikkomuodossa, sillä La Rambla on jaettu moniin osiin. Näiden nimiä ovat esimerkiksi Katalonia-aukiolta lähtevä Rambla de Canaletes, Rambla del Estudis ja niin edelleen.

Vanhan kaupungin lisäksi usein puhutaan sen eri osista, joita ovat esimerkiksi El Gòtic, El Raval ja La Barceloneta. La Barceloneta on muusta Barcelonasta hieman erillinen niemi. La Barcelonetassa on pitkä hiekkaranta, joka vetää turistit alueelle kulkemaan läpi vanhojen työläiskortteleiden.

La Barcelonetan yläpuolella sijaitsee myös vanhaan kaupunkiin kuuluva Sant Pere, Santa Caterina i la Riberan kaupunginosa. Sen keskellä on iso Ciutadella-puisto, joka suklaamuseon ohella houkuttelee turisteja kävelylle.

El Gòticin kaupunginosa sijaitsee heti La Ramblan itäpuolella. Se on vanhan kaupungin keskusta ja kaikkein vanhinta Barcelonaa. Kadut ovat siellä yleensä kapeita ja rakennukset koristeellisia, mutta rakennuskanta ei kaupunginosan nimen mukaan kuitenkaan ole peräisin goottilaiselta kaudelta, vaan on uudempaa.