Barcelonan Eixamplen alueen nimi tulee siitä kun se rakennettiin vanhan kaupungin laajennukseksi. Laajennus on paikalliseksi katalaanin kieleksi eixample. Monelle Eixamplen alue on yhtä kuin sen jyhkeät neliskanttiset korttelit. 1800-luvulla ja aivan 1900-luvun alussa ei ollut yleistä rakentaa kaduista niin suoria ja pitkiä kuin Eixamplessa, eikä noudattaa niin tiukkaa ruutukaavaa, kuin millaiseksi Eixamplen kaupunginosan kaava suunniteltiin. Eixamplen maamerkit ja nämä yhtä aikaa pehmeät ja kulmikkaat asuintalot noudattavat modernisme-tyyliä. Korttelien kulmat eivät ole teräviä vaan niistä on ikään kuin viistetty pala pois. Siten neliskanttisuuden sijaan korttelit ovat oikeastaan kahdeksankanttisia.

1800-luvulla Barcelona koostui vain nykyisestä vanhasta kaupungista, jota ympäröivät muurit. Vanha kaupunki oli kuormittunut ihmismäärästä ja sairauksista ja sen muurit purettiin. Ildefons Cerdà suunnitteli uuden kaupunkilaajennuksen tehokkaaksi ja hyväksi asua. Eixamplen kadut rakennettiin tarpeeksi laajoiksi hevoskärryille ja jopa junaraiteille, ja sinne tehtiin viemäröinnit ja puistoja.

Antoni Gaudín Eixample

Turistit keskittyvät Barcelonassa vanhan kaupungin tutkimiseen, mutta useat heistä käyvät myös Eixamplen alueella. Etenkin Antoni Gaudín suunnittelema Sagrada Familia -kirkko vetää turisteja alueelle. Roomalais-katolilaista Sagrada Familiaa on rakennettu yli sadan vuoden ajan ja tämäkin on kasvattanut kirkon mainetta. Kirkon rakennustyöt ovat vieläkin kesken, mikä ei toisaalta ole historiassa poikkeavaa pitkään rakennettujen katedraalien kannalta.

Eixamplessa sijaitsee kaksi muutakin Gaudín suunnittelemaa erikoista rakennusta Casa Milà ja Casa Batlló, joita Gaudín ihailijat ympäri maailman saapuvat katsomaan. Gaudín tyylisuunta oli art nouveaun ja orgaanisen arkkitehtuuriin sekoitus. Orgaanisuus näkyy Casa Milàssa ja Casa Batllóssa esimerkiksi pehmeinä kulmina (luonnossa teräviä 90-asteen kulmia näkyy vain vähän) ja rouheiksi jääneinä pintoina.

Muita Gaudín suunnittelemia merkkirakennelmia löytyy muista Barcelonan kaupunginosista esimerkiksi Gràciasta, jossa on Güellin puisto.

Unescon maailmanperintökohteet Barcelonassa

Antoni Gaudín työt kuuluvat Unescon maailmanperintökohteiden listalle, jolla halutaan suojella maailman ainutlaatuista kulttuuriperintöä merkittävimpien luontokohteiden lisäksi. Muita Barcelonan maailmanperintökohteita ovat art nouveau -tyyliä edustava Sant Paun sairaala, jossa nykyään toimii kansalliskirjasto ja taidekoulu. Lisäksi runsaaseen art nouveau -tyyliin koristeltu katalonialainen musiikkipalatsi Palau de la Música Catalana on kuulunut Unescon listalle vuodesta 1997 lähtien.