Hongkong kuuluu samaan tunnettujen ja vauraiden Aasian suurkaupunkien joukkoon kuin Japanin Tokio ja pieni Singaporen valtio. Hongkong on yhdistelmä perinteistä vahvaa kulttuuria ja huippumodernia liike-elämää. Hongkongin historia on ollut erityinen ja alueena se on monipuolinen pienestä koostaan huolimatta.

Hongkong on erityishallintoalue Etelä-Kiinassa

Hongkongista usein puhutaa naivan omassa yhteydessään, mutta alue kuuluu kuitenkin Kiinan valtiolle. Hongkong on ollut Kiinan erityishallintoalue vuodesta 1997 lähtien, kun Iso-Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle keskiyöllä 1. heinäkuuta. Hongkong oli ollut Iso-Britannian alaisuudessa 156 vuotta, sillä vuonna 1841 Nanjingin sopimuksen laatimiseen liittyen Kiina luovutti Hongkongin Iso-Britannian lainsäädännön alaisuuteen Iso-Britannian tukikohdaksi. Nanjingin sopimus liittyi ensimmäisen oopiumisodan päättämiseen.

Vuonna 2017 Hongkongissa vietettiin Kiinaan liittymisen 20-vuotismerkkipäivää. Toiset juhlivat merkkipäivää ja toiset käyttivät päivän protestointiin. Hongkongilaisilla on ollut enemmän vapauksia kuin muilla kiinalaisilla, mutta silti monet hongkongilaiset ovat olleet pettyneitä siihen, miten asiat menivät Hongkongin liityttyä Kiinaan.

Hongkongin sijainti ja alue

Hongkong sijaitsee Kiinan etelärannikolla suunnilleen Vietnamin rajan ja Taiwanin saaren sijaintien puolivälissä. Hongkongin lähellä Etelä-Kiinan merellä sijaitsee Macao, joka myös on Kiinan erityishallintoalue. Hongkongia ympäröi Kiinan Guangdongin maakunta, jonka pääkaupunki Kantoniin on Hongkongin saarelta vain noin 120 kilometrin etäisyys.

Hongkong koostuu useista saarista ja alueesta mantereella varsinaisen Hongkongin saaren lisäksi. Alun perin vain Hongkongin saari oli Iso-Britannian hallinnon alla, mutta vuonna 1860 hallintoalueeseen liitettiin pieni Hongkongin saarta kohti työntyvä niemi mantereelta. Tuota Hongkongin saaren pohjoispuolella olevaa aluetta kutsutaan Kowlooniksi. Lisäksi vuonna 1860 Iso-Britannialle siirtyi pikkuruinen Stonecutter´s Island, joka on nykyisin saaren sijaan niemi Kowloonissa.

Vuonna 1898 Iso-Britannialle siirtyi loput Kowloonin alueesta sekä suurempi Uusien Territorioiden alue. Uusiin Territorioihin kuuluu manneralueen lisäksi paljon saaria, kuten suuremmat Lamman ja Lantaun saaret. Hongkongin nykyinen lentokenttä sijaitsee Lantaun saarella, josta pääsee kätevästi junalla keskustaan.

Hongkongissa asuu yli seitsemän miljoonaa ihmistä ja heistä noin 95 prosentilla on kiinalaiset juuret. Merkittävimmät vähemmistöt ovat filippiiniläisiä ja indonesialaisia, koska varakkaissa kiinalaiskodeissa on usein näistä maista olevia kotiapulaisia. Sunnuntait ovat näillä apulaisilla yleensä viikon ainoita vapaapäiviä ja silloin he menevät ulos sankoin joukoin tapaamaan toisiaan puistoihin ja kauppakeskuksiin.