Hongkongista tulee monille mieleen vain pilvenpiirtäjät, suuret ihmismassat, aktiivinen liike-elämä ja erityinen asema Kiinan itsehallintoalueena. Hongkong on kuitenkin myös luontoa, kukkuloita, rantoja ja merta.

Futuristinen Hongkong

Hongkongin pilvenpiirtäjät ovat vielä korkeampia kuin New Yorkissa ja ne todella huimaavat päätä. Hongkongin bisneskaupunginosa on futuristinen ja sen maisemat ovat käsittämättömät. Katutasolla siellä voi näyttää samanlaiselta siistiltä betoniviidakolta kuin maailman muissakin suurkaupungeista, mutta ylös katsastamalla huomaa eron – Hongkongissa on korkeampia rakennuksia kuin muualla ja ne ovat tiheässä.

Hongkong koostuu manneralueesta ja useasta saaresta. Hongkongin pääsaaren pohjoisrannalla vastapäätä mantereella sijaitsevaa Kowloonin kaupunginosaa on itsehallintoalueen vilkkain ja tihein alue, jota kutsutaan Centraliksi. Tämän liike-elämän keskuksen on ollut pakko kasvaa korkeutta, koska se sijaitsee meren ja Victoria Peak -vuoren puristuksissa. Hongkongin alueella on rakentamatontakin alaa, mutta juuri tuolle Centralin pienelle alueelle on täytynyt saada mahtumaan suunnattomasti asuntoja ja liiketiloja.

Luontomatkailijan Hongkong

Victoria Peak eli The Peak on Hongkongin suosituimpia vierailukohteita. Tämä rehevä kukkula ja ulkoilualue kohoaa heti Hongkongin kiihkeimmän bisneskaupunginosan Centralin tyvestä. 552 metrin korkuisen kukkulan rinteet on jätetty suurimmaksi osaksi rakentamattomiksi ja tuntuu kuin tämä alue olisi päätetty jättää reheväksi kaupungin keuhkoiksi ja vastapainoksi betonille.

The Peakille pääsee funikulaarijunalla suoraan Centralista. Oikeastaan vasta vuoren huipulta saa kunnollisen käsityksen siitä, miten ihmeellisen korkeita Hongkongin pilvenpiirtäjät ovatkaan. Upeiden futurististen näkymien lisäksi The Peakilta avautuvat maitomaisen turkoosit merinäkymät.

The Peakilla on kävelyreittejä ja ilma on merisen raikas. Vuorella on harvoja arvoasuntoja ja osa niistä on erilaisten viranomaisten virka-asuntoja. Mikä voisikaan olla upeampaa kuin asua luonnon keskellä läheltä merta ja suurkaupungin humua.

The Peakilta voi nähdä myös Hongkongin saaren eteläpuolella sijaitsevan Lamman saaren. Lamman eteläosassa ei ole juuri asutusta ja sinne pääsee vain patikoiden tai veneellä. Maailman tiheimpiin asutusalueisiin kuuluvan Hongkongin Central-alueen lähistöltä voikin löytää melko luonnontilaisia ja hiljaisia paikkoja. Siten Hongkong on täynnä vastakohtia. Siellä on erittäin kaupungistunutta, mutta myös luonto ja maisemat ovat upeita. Lisäksi siellä on omalaatuista kiinalaisen ja brittiläisen kulttuurin sekoitusta sekä modernein että traditionaalisin vaikuttein.