Kioto on seesteisempi vaihtoehto Tokiolle

Japanin Tokio voi olla monelle matkailijalle liian kova kokemus 13-miljoonaisella väestöllään. Jotkut eivät ehkä edes halua matkustaa Japaniin, jos he ovat nähneet kuvia välkkyvistä neonvaloista ja ihmisruuhkista. Japani on kuitenkin monipuolinen maa ja Tokion voi välttää. Suomesta voi lentää maan kakkoskaupunki Kiotoon Finnairilla suoraan Kansain lentokentälle, josta voi ottaa vaikkapa junan Osakan ohi Kiotoon. Kansain lentokenttä on jo sinällään kokemus, koska se sijaitsee omalla pienellä saarellaan Osakanlahdella Seton sisämerellä.

Kioto on Tokiota paljon rauhallisempi matkakohde ja Japanin entinen tuhatvuotinen pääkaupunki vuoteen 1868 asti. Kiotossa on jäljellä paljon vanhaa Japania puisine rakennuksineen, temppeleineen ja kylpylöineen. Se on myös ikivanhan geishatoiminnan keskus.

Temppeleiden ja vanhan ajan Kioto

Vanhat japanilaiset teehuoneet paperisine sermeineen voivat olla monelle ninjaelokuvista tuttu näky. Tätä tunnelmaa upeimmillaan löytyy Kiotosta Sannen-zaka/Ninen-zaka -kaduilta. Siellä on saatu säilytettyä vanhat puiset rakennukset bambuverhoineen. Tällaiset rakennukset eivät Kiotossa ole pelkästään museoituja alueita, vaan vanhoja taloja löytyy kaupungista sieltä täältä. Kävellen liikkuessa matkailija voi sattumalta osua upeiden miljöiden keskelle. Kiotosta voi suunnittelematta löytää pieniä jokia, joiden yli kulkee suloisia pieniä siltoja ja joita reunustavat kauniit riippuoksaiset pajupuut.

Kiotossa voi olla kesäisin yllättävän kuuma, kun taas talvisin asunnot saattavat olla kosteita ja vetoisia. Talot on enemmän suunniteltu pitämään kesähelteet loitolla kuin talven viimat poissa. Kylmänä vuodenaikana palelijan apuun tulevat Suomen saunojen asemaa korvaavat japanilaiset kylpylät. Kiotossa on perinteisiä japanilaisia kylpylöitä, joista osaan turistitkin pääsevät tutustumaan. Kannattaa kuitenkin perehtyä kylpyläetikettiin. Esimerkiksi hiusten tulee olla hygieniasyistä kiinni eikä valloillaan. Kylpylässä istutaan suihkuhanojen luona pienillä jakkaroilla ja pulahdellaan erilämpöisissä altaissa.

Kiotosta löytyy valtava määrä temppeleitä ja niitä löytyy paitsi keskeltä kaupunkia, niin myös Kiotoa ympäröiviltä kukkuloilta. Temppeleihin tutustumalla pääsee kokemaan myös japanilaista luontoa. Kioton reunamilta löytyy mm. bambumetsikkö ja lumiapinoita. Arashiyaman puistossa ihmiset menevät häkkiin lumiapinoiden saadessa liikkua vapaana. Kalterein varustettuun mökkiin ei ole pakko mennä, mutta lumiapinoiden alueella liikkuessa pitää olla varuillaan. Näitä apinoita on hyvin viihdyttävä seurata, kun ne muun muassa uivat lammikoissa sukellellen.