New York on monen mielestä maailman pääkaupunki, koska se on suuri, tunnettu ja se sijaitsee läntisen maailman suurvallassa Yhdysvalloissa. Kaikki eivät varmasti näe asiaa tällä tavoin ja vaikkapa aasialaisten mielestä maailman napa saattaa ennemmin olla Hongkong, Bangkok tai Tokio. Eurooppalaisten mielestä muu maailma saattaa pyöriä New Yorkin sijaan Lontoon tai Pariisin ympärillä.

New York ei ole pääkaupunki

New York ei suinkaan ole Yhdysvaltojen pääkaupunki, kuten moni ainakin ennen saattoi luulla. Maan pääkaupunki Washington on nykyään tullut monille tutuksi lakimaailmaan ja politiikkaan sijoittuvien tv-sarjojen kautta, joten erehdys ei ehkä enää ole niin yleinen kuin ennen. Tuskin olisikaan reilua, jos kaiken muun sykkeen lisäksi myös Yhdysvaltojen hallinto olisi keskittynyt kuuluisaan New Yorkiin. New York on täpötäysi, ruuhkainen ja kiireinen jo muutenkin, joten on vain hyvä että Valkoinen talo ja kongressitalo Capitol ovat sijoittuneet hieman rauhallisempaan ja eteläisempään Washingtoniin.

Usein asiayhteydestä selviää onko keskustelussa kyse New York Cityn kaupungista vai New York -nimisestä osavaltiosta. On silti hyvä tiedostaa, että kyseessä on kaksi eri asiaa. New York City on itsessään jo väkiluvultaan osavaltion kokoinen, sillä siellä asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä. New York City sijaitsee New Yorkin osavaltiossa, jossa on lähes 20 miljoonaa asukasta. New York City ei ole päässyt pääkaupungin asemaan edes omassa osavaltiossaan, sillä New Yorkin osavaltion pääkaupunki on melko pieni sadantuhannen asukkaan Albany. Albany sijaitse saman Hudson-joen varrella mikä erottaa New York Cityn Manhattanin alueen New Jerseyn osavaltiosta.

New Yorkin osavaltion pääkaupunki Albany sijaitsee New York Citystä pohjoiseen. New York City on itse asiassa maantieteellisesti melkein irrallinen osa New Yorkin osavaltiota sen kaakkoiskulmassa Atlantin valtameren rannalla.

YK:n päämaja sijaitsee New Yorkin maaperällä

Vaikka New York City ei ole päässyt pääkaupungin asemaan Yhdysvalloissa eikä New Yorkin osavaltiossakaan, niin siellä sijaitsee kuitenkin YK:n eli Yhdistyneiden Kansakuntien päämaja. Päämaja katsotaan kansainväliseksi alueeksi, vaikka se sijaitseekin Yhdysvaltojen maaperällä. Toisen maailmansodan jälkeen YK:n päämaja sijaitsi ensin idempänä Long Islandilla, mutta se siirtyi Manhattanille vuonna 1950 rakennuksen valmistuttua.