Laajalle levittynyt Los Angeles

Yhdysvaltojen mahtavimmat kaupungit New York ja Los Angeles ovat aivan erilaisia ja niistä voisi sanoa niiden olevan eri maata. Kaupungit sijaitsevat Pohjois-Amerikan mantereen äärilaidoilla ja niillä on välimatkaa kokonaiset 4477 kilometriä. Ilmastot ovat erilaiset New Yorkin sijaitessa paljon Los Angelesia pohjoisempana. Silti Los Angeleskaan ei ole lämmin ympäri vuoden, vaikka monista elokuvista ja tv-sarjoista voisikin saada sen käsityksen, että Kalifornian osavaltiossa olisi aina kesä.

Los Angeles on valtavan suuri

Siinä missä New York City on tiiviisti rakennettu ja Manhattan on kaupungin selvä keskus, on Los Angeles levittäytynyt laajalle alueelle, siellä asutaan melko väljästi eikä Los Angelesilla ole selkeää keskustaa. New York Cityssä asuu keskimäärin 11.000 asukasta neliökilometrillä, kun taas Los Angelesissa neliökilometrillä asuu keskimäärin vain 3.275 asukasta. New Yorkissa liikutaan metrolla ja kävellen. Los Angeles taas on autoilukaupunki, jossa metroverkosto on hieman rajallinen.

Autoilija voi yllättyä Los Angelesissa, että esimerkiksi kuuluisalta Sunset Stripin baarikadulta Santa Monican rannalle on matkaa parikymmentä kilometriä. Koska autolla ei suinkaan pysty Los Angelesissa suhaamaan sataa kilometriä tunnissa, kestää ajo Hollywoodista rannalle pitkään.

Autoilukaupungissa ei näe paljoa ihmisiä kaduilla

Los Angelesista on voinut saada mielikuvan, että ainakin Hollywoodissa olisi bling blingiä ja neonvaloja, mutta todellisuudessa Hollywood näyttää monin paikoin teollisuusalueelta. Los Angelesissa ei suosita pilvenpiirtäjiä ja niiden sijaan teiden vierustoilla yksikerroksiset rakennukset ovat hyvin yleinen näky.

Los Angeles yllättää myös tyhjyydellään. Autoilukaupungissa ei kävellä kaduilla, koska ihmiset ovat autoissaan. Kaduilla saa kävellä hyvin rauhassa. Korkeintaan Hollywood Boulevardin kiinalaisen teatterin eli Grauman’s Chinese Theatren kohdilla voi olla ruuhkaa, koska suunnilleen kaikki Los Angelesiin tulevat turistit käyvät siellä ainakin kerran elämässään. Santa Monican ja Venicen rantabulevardeilla voi aurinkoisena päivänä nähdä jopa paikallisiakin ihmisiä turistien sijaan, joten ne ovat oikein hyviä paikkoja paikallisten ihmisten tarkkailuun.

Jotkut saattavat sanoa, ettei Los Angelesissa edes voi kävellä kaduilla, mutta ainakin alueet rannasta Hollywoodiin soveltuvat siihen hyvin. Joillain Los Angelesin alueilla kävely voi olla hankalampaa. Joka tapauksessa etäisyydet ovat yllättävän pitkiä, joten turistin tarvitsee turvautua vaikkapa turistibusseihin.