Lissabon on eurooppalaisten uusi suosikki

Matkailijat ovat aina nälkäisiä löytämään uusia parhaita kohteita vierailuilleen. Espanjan Barcelonan muututtua turistien täyttämäksi ovat katseet siirtyneet kohti Espanjan naapurimaa Portugalia. Portugalin pääkaupunki Lissabon on alkanut vetää enemmän ja enemmän suomalaisturisteja puoleensa.

Turistien Lissabon

Kesällä 2018 koko Eurooppa seurasi kaunista Lissabonia Euroviisujen aikaan, koska Portugali oli laulukilpailujen isäntämaa. Lissabon täytyi viisumatkailijoista, mutta kaupunki on muutenkin nostanut päätään eurooppalaisten kaupunkikohteiden joukossa.

Portugalia pidetään verrattain halpana Euroopan maana ja se on vetänyt joitain uusia vakituisia asukkaita maahan. Portugalin verotusta on pidetty edullisena, mikä on yksi syy siirtolaisuuden kasvamiseen Espanjan naapurimaassa.

Lissabonista tulee siellä käymistä suunnitteleville ensimmäisenä mieleen kuvioidut kaakelit, kapeat kadut ja raitiovaunut. Näitä voikin Lissabonissa bongata vierailun aikana varmuudella. Lissabonissa käymisen jälkeen muistikuviin jää vanhan kaupungin, näköalojen ja raitiovaunujen lisäksi myös joka kulmalla myytävät belem-leivokset sekä merenlahti, joka näyttää Lissabonin kohdalla leveältä joelta.

Jardim Amália Rodriguesin puistosta avautuu jylhä näkymä kohti merta. Vierestä löytyy iso El Corte Inglésin tavaratalo ja puistossa liehuu valtava Portugalin lippu. Lissabonissa on paljon kukkuloita ja juuri ne jäävät turistin mieleen puutarhoineen ja maisemineen.

Lissabonin lähialueet

Vaikka Lissabonissa voi hyvin viettää vaikkapa viikon pituisen loman, on Lissabonista helppo lähteä retkille myös lähiseuduille. Sintran kaupunkiin on lyhyt junamatka ihailemaan linnoja. Sintrassa sijaitsee koristeellinen Penan palatsi, ja mistä päin tahansa pientä kaupunkia voi nähdä kukkulan, jonka laella kiertää vanhat maurilaiset muurit.

Cascaisin rantakaupunki on melkein kuin Lissabonin lähiö, ja sinnekin pääsee kätevästi lähijunalla. Cascais on hyvä niille, jotka haluavat yhdistää ranta- ja kaupunkilomat, sillä aivan keskustassakin on Cascaisissa hiekkarantoja. Parhaat rannat löytyvät kuitenkin Lissabonista ja Cascaisista länteen aivan Atlantin valtameren tyrskyjen ääreltä. Merivesi on Atlantilla aina kylmää, mutta kesällä Portugalissa voi olla kovia yli 30-asteen helteitä.

Sintran ja Cascaisin pikkupaikkakuntien vieressä on Sintra-Cascaisin luonnonpuisto, johon pääsee Lissabonistakin tutustumaan matkustamalla ensin junalla jompaankumpaan kaupunkiin ja niistä bussilla eteenpäin. Luonnonpuistossa on upeita suuria hiekkarantoja jyhkeiden kalliokielekkeiden välissä. Bussin kyydissä kannattaa varautua siihen, että tiet voivat mutkitella pahasti.