Napoli on Italian paras pitsakaupunki

Koko Italia on kuuluisa pitsoistaan, mutta monien mielestä napolilainen pitsa on ylitse muiden. Ihmiset matkustavat Napoliin nimenomaan syödäkseen pitsaa esimerkiksi maailman parhaaksi pitseriaksi nimetyssä Da Michele -ravintolassa. Napoli on maailman paras pitsakaupunki ja kulinaristit ja foodiet pyhiinvaeltavat sinne ruoan perässä. Suomessakin on havahduttu napolilaisen pitsan ylivertaisuuteen, ja siksi esimerkiksi helsinkiläisen pitseria Via Tribunalin edessä on usein jono ja sinne on vaikea päästä ruokailemaan.

Napolissa pitsat ovat erityisiä

Pohjois-Italiassa pitsojen pohjat ovat usein ohuita ja rapeita, mutta Etelä-Italiassa pitsoihin halutaan saada yhtä aikaa kuohkea ja ohut pohja. Missään ei tässä onnistuta niin hyvin kuin nimenomaan Napolissa. Napolissa sen sanotaan johtuvan alueen vedestä, että pitsasta saadaan juuri sellaista kuin halutaan. Vaikka muualla käytettäisiin juuri samanlaisia jauhoja, samaa hiivaa ja täsmälleen samanlaisia pitsan päällyksiä, ei samanlaista tulosta saavuteta toisaalla.

Marinara on alkuperäinen pitsa

Suomessa on perinteisesti totuttu syömään aitojen italialaisten pitsojen sijaan amerikkalaistyylisiä pitsoja, joissa liioitellaan juuston ja muiden täytteiden suhteen. Yleensäkin Suomessa ja monissa muissa maissa kuvitellaan, että pitsasta tekee pitsan se, että pyöreällä vehnäpohjalla on tomaattia ja juustoa. Todellisuudessa aidossa pitsassa eri tarvitse olla kumpaakaan täytettä.

Maailman parhaassa napolilaisessa pitseriassa Da Michelessä vierailijat voivat yllättyä, että ruokalistalla on kaksi eri pitsaa. Toinen on margaritapitsa ja toinen on marinarapitsa. Tarjolla ei ole mitään ihmeellisiä kinkku-ananas-jalopenoviritelmiä, vaan yksinkertaista ja täydellistä napolilaista pitsaa. Da Michele on itse asiassa tahattomasti kasvisravintola, koska margaritassa ja marinarassa ei ole lihaa.

Marinarapitsaan ei kuulu muuta kuin upean pehmeä pohja, tomaattinen marinarakastike, valkosipulia, oliiviöljyä ja basilikaa. Marinarassa ei ole siis juustoa. Margaritapitsa on sama pitsa juustolla. Moni silti huomaa Da Michelessä ja muissa napolilaisravintoloissa, ettei täydellisesti valmistettu pitsa kaipaa juustoa, vaan itse asiassa juusto tuntuu niissä liialliselta. Marinarasssa saadaan täydellisyys aikaan keskeisillä aineksilla.

Marinara saattaa kuulostaa merellishenkiseltä pitsalta ja joskus voi törmätä sellaisiin marinaraversioihin, joissa tomaattikastikkeeseen on laitettu esimerkiksi anjovista. Joissain maissa marinara voi todennäköisesti olla vielä enemmänkin mereneläviä sisältävä pitsa.

Tomaattikaan ei tee pitsaa ja Italiassa tomaatittomat pitsat tunnetaan nimellä valkoinen pitsa. Juustoa näissä silti usein on runsaasti.