Rento Amsterdam

Hollantilaisten rentous ja välittömyys kiinnostaa monia matkailijoita ja Amsterdam on yleensä kaikille ensimmäinen vierailukohde Hollannissa. Amsterdamissa sijaitsee Hollannin suurin lentokenttä Schiphol, jonka kautta suomalaiset useimmiten matkustavat Amsterdamiin. Nykyisin Amsterdamista pääsee junalla suoraan Lontooseen, kun Eurostar-junayhtiön suunnitelmat ovat toteutuneet. Huippunopealla junalla pääsee Lontoon St Pancrasin asemalle 3 tunnissa ja 41 minuutissa, mutta matkat maksat yleensä yli 200 euroa, ellei matkaa varaa ajoissa.

Amsterdam on Hollannin pääkaupunki, mutta hallinto on Haagissa

Amsterdamin sijaan Hollannin eli Alankomaiden hallinnollinen pääkaupunki on Haag. Amsterdam on maan perustuslain mukaan Alankomaiden pääkaupunki, mutta silti maan hallitus, parlamentti ja kuningashuone sijaitsevat Haagissa. Haagissa sijaitsee Hollannin korkeimman oikeuden lisäksi YK:n kansainvälinen tuomioistuin. Hollanti on melko pieni maa ja etäisyydet ovat lyhyitä. Siten Amsterdamista Haagiin on matkaa vain 65 kilometriä ja sukkulointi kaupunkien välillä sujuu autolla ja junalla alle tunnissa.

Amsterdam avautuu Damrak-kadulta

Useimmat suomalaiset matkustavat Amsterdamiin lentäen Schipholin lentokentälle, josta 15 kilometrin päähän keskustaan pääsee kätevästi junalla. Siksi monille ensimmäinen näkymä Amsterdamista on päärautatieasema Amsterdam Centraalin edestä lähtevä Damrak-katu. Tämä on tuttu näky myös interrail-matkailua harrastaneille tai muuten vain junalla Amsterdamiin matkaileville.

Damrak on vilkas katu, jolla kohtaa monenlaista menijää. Amsterdam on kuuluisa kannabistuotteita myyvistä coffee shopeistaan ja Damrak on perinteisesti ollut hieman resuinen coffee shop -katu. Damrakilla on useita turistikrääsää myyviä liikkeitä ja pikaruokaravintoloita, kuten Euroopan ensimmäinen Maoz-ravintola. Ensimmäinen Maoz-falafelketjun ravintola sijaitsi ennen pienessä kioskissa suoraan rautatieaseman edessä, mutta nyt se on siirtynyt hieman isompiin tiloihin Damrak-kadun keskelle.

Amsterdam on kanavien ja pyöräilijöiden kaupunki

Amsterdamissa kävijöiden pitää muistaa olla valppaina, koska kyseessä on vilkas pyöräilykaupunki. Jalankulkijoiden tulee siten varoa sekä autoja että nopeasti ohitse vilahtavia pyöriä. Kadut voivat olla kapeita ja leveämmilläkin väylillä keskellä kulkee usein kanava, jonka takia kävelytiet voivat olla ahtaita.

Amsterdam on kuuluisa kanavistaan, jotka ympäröivät keskustaa kuin kehätiet. Päärautatieaseman takana virtaa kapeita kanavia leveämpi Ij-joki, joka on yhteydessä suureen hollantilaiseen sisäjärveen Markermeeriin, joka on yhteydessä mereen. Amsterdamista on alle 30 kilometrin matka Atlantin valtameren rannalle esimerkiksi Wijk aan Zeen rantakaupunkiin. Koko Hollanti on tiivistä aluetta.