Ubud on maailman ihanin pieni kaupunki

Harva suunnittelee tekevänsä kaupunkimatkaa Indonesiaan. Indonesian pääkaupunki Jakarta toimii yleensä vain läpikulkukanavana matkoille muualle maan monista saarista. Jakartaa pidetään ruuhkaisena ja jopa rumana, joten siellä täytyisi todella paneutua miellyttävän tekemisen etsimiseen. Yleensä Kaakkois-Aasiaan suunnataan kaupunkilomille ennemmin pieneen Singaporen valtioon, Malesian Kuala Lumpuriin tai Thaimaan Bangkokiin.

Indonesian saaristovaltiosta löytyy kuitenkin ihastuttavia pieniä kaupunkeja, joissa ei edes koe olevansa kaupungissa, vaan sen sijaan jollain ihanalla kauniilla pikkupaikkakunnalla. Balin saari on Indonesian suosituin matkakohde. Balilla on kuitenkin kokoa ja sieltä on valittava paikka, jossa viipyä pidempään.

Balilla kannattaa suunnata rantojen sijaan Ubudiin

Balin pääkaupunki Denpasar ei ole yleinen turistikohde, vaan ennemmin sen läheiset rannat ruuhkaisesta Kutasta lähtien. Halutessaan kokea kaunista Balia matkailijan on parasta suunnata sisämaahan Ubudiin, jossa Bali esiintyy kauneimmillaan.

Monet turistit ajattelevat Balin saaren olevan pelkästään rantakohde, mutta tarkkaan ottaen Balin saaren rannat eivät ole mitään maailman kauneimpia. Rantalomille kannattaa suunnata ennemmin pienemmille lähisaarille, kuten viereisen Lombokin pienille Gili-saarille.

Balilla ihmeellisintä on rehevä luonto, riisiviljelykset ja mystinen uskonto lieveilmiöineen. Näitä on helpoin kokea pienessä 30.000 asukkaan Ubudissa. Ubudista pääsee halutessaan päivämatkoille rannoille tai lomaan voi yhdistää oleskelun sekä Ubudissa että jossain rantakohteessa.

Joogalomat riisipeltojen keskellä

Ubudiin matkustetaan paljon joogalomille ja tämä tarjonta näkyy jokaisella kadulla. Upeimmillaan Ubudin joogalomat ovat retriittejä, joissa joogataan puisissa bambukatoksissa riisipeltojen keskellä. Ubudissa on loistava kasvisravintolakeskittymä, joten joogalomaan voi yhdistää terveelliseen ruokavalioon tutustumisen.

Balin saarin on siitä erilainen saareke Indonesiassa, että Balin uskonto on hindulaisuus muun Indonesian ollessa pääosin muslimivaltiota. Intian hindumailla käyneille Bali on tuulahdus jotain muuta, koska hindulaisuuden käytännöt ovat kehittyneet siellä aivan omanlaisikseen. Balilla on yleensä Intiaa siistimpää ja kaikkien kauppojen ja asuinsijojen kynnyksiä koristavat luonnonmateriaaleista askarrellut henkien lepyttämistä varten tehdyt uhrilahjat. Balilla eletään paljolti taikauskon tahdissa ja musta magia elää siellä hindulaisuuden rinnalla.

Ubudin keskustassa talot näyttävät vanhoilta ja sisäpihoille päästessä voi yllättyä, jos takapihalta avautuukin pieni riisipelto. Sisäpihoilta löytyy usein pieniä pyhättöjä ja niissä on usein katos ihan vain sitä varten, että sinne laitetaan kuolleet odottamaan hautausriittejä. Hautajaiset ovat Ubudissa ja Balilla suuria ja näyttäviä.