Varanasi on mystisintä Intiaa

Etsiessä Intian hindulaisuuden alkulähteitä ja mystiikkaa, ei kannata suunnata Goalle eikä välttämättä moderniin Delhiin tai Mumbaihin. Ihmeellisin Intian kaupunki on Ganges-joen varrella sijaitseva Varanasi.

Varanasi on ikivanha pyhä kaupunki

Varanasi on yksi Intian pyhistä kaupungeista, joka vetää hindulaisia pyhiinvaeltajia paikalle joka päivä. Varanasiin on perinteisesti haluttu mennä erityisesti kuolemaan, koska hindulaisuudessa uskotaan Varanasissa kuolleiden pääsevän irti jatkuvasta jälleensyntymisen kurimuksesta. Hindulaisuudessa ei siis kristinuskon tapaan tavoitella taivaspaikkaa, vaan hindut haluavat päästä mokshaan eli tilaan, jolloin ei tarvitse enää syntyä uudelleen.

Ganges-joki saa alkunsa Himalajalta maailman korkeimpien vuorten luota. Alkulähteillään joki virtaa vielä puhtaana, mutta Varanasin kohdalla joki on asiantuntijoiden mukaan niin saastainen, että siitä todennäköisesti sairastuu. Silti hindut pitävät Gangesia pyhänä jokena, johon kannattaa mennä kylpemään ja pesemään pois syntejään.

Koska Varanasiin tullaan mielellään kuoleman kolkutellessa ovia, järjestetään siellä myös paljon hautajaisia. Intiassa vainajat yleensä polttohaudataan ja Varanasissa tuhkat ripotellaan Ganges-jokeen. Gangesin varrella on polttohautauslaitoksia, ja kuka vain voi mennä katsomaan, kun kuolleita poltetaan rannalla avonuotioilla. Nykyään Varanasissa järjestetään myös tehokkaampaa polttohautausta kaasukäyttöisissä uuneissa. Monet kuitenkin haluavat tulla poltetuiksi pyhässä tulessa. Gangesin rannoilla on näitä ikuisia pyhän tulen tulisijoja, joista tuli otetaan krematointia varten. Näiden tulisijojen luo ei saa astua kengät jalassa.

Tunnelmallinen Ganges

Varanasissa kannattaa ehdottomasti majoittua mahdollisimman lähelle Ganges-jokea, sillä kaupungin kaduilla liikkuminen on todella työlästä. Gangesin varrella ranta on jaettu ghat-nimisiin osiin, jotka ovat entisiä maharadzojen rakennuttamia palatseja, joista on ollut suora käynti Gangesiin. Rannalla ei liiku liikennevälineitä ja siellä on melko rauhallista. Häiritsemättä siellä ei kuitenkaan pysty kulkemaan, koska siellä liikkuu lähinnä venekyytien tarjoajia, jotka kysyvät kymmenen metrin välein turistin halukkuutta ostaa venekyyti.

Ganges on Varanasin kohdalla siitä kummallinen, että vain toisella puolella jokea on rakennuksia. Toinen ranta on täysin tyhjä ja siellä on pelkkää hiekkaa. Tämä johtuu vanhasta uskomuksesta, että jos sattuu kuolemaan tuolla vastarannalla, syntyy seuraavan kerran uudelleen aasina. Silti vastarannalla voi nähdä joitain ihmisiä, venekuntia ja puhveleita. Nämä kaiketi uhmaavat kohtaloa eivätkä usko kuolevansa kovin pian.